Wykonanie
Zachciało mi się dzisiaj czegoś lekkiego, czegoś puszystego. Mój wybór padł na zebrę, której już dosyć dawno nie piekłam. Przepis mam od Teściowej ;)Składniki:5
jajek1,5 szklanki
cukru1 szklanka
wody1 szklanka
oleju3 szklanki
mąki (0,5 szklanki odsypać)3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoJajka z
cukrem utrzeć na jednolitą masę. Cały czas ucierając dodawać do niej po trochu:
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia,
wody i
oleju. Następnie rozdzielić ciasto na połowę. Do jednej porcji dodać resztę
mąki, do drugiej przesiane
kakao. Obydwie części dokładnie wymieszać. Kłaść ciasto naprzemiennie na środek wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy. Piec w 180°C, aż będzie odchodzić od brzegów.Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika:


A tak po upieczeniu:


Smacznego ;)