Wykonanie
Wrześniowa weekendowa
Cukiernia przyniosła sympatyczny przepis na bawarski placek ze
śliwkami, autorstwa Carmelliny– 20 g świeżych
drożdży– 200 ml letniego
mleka– 400 g
mąki– szczypta
soli– 1
jajko– 100 g
cukru + 1 łyżka– 75 g roztopionego
masła– 1 , 25 kg węgierek– 50 g posiekanych
migdałów ( u mnie
wiórki kokosowe)– 1/2 łyżeczki
cynamonuDrożdże wraz z łyżką
cukru rozrobiłam, dolałam trochę ciepłego
mleka, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do miski z
mąką wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam
jajko i
cukier , resztę
mleka i stopione
masło. Wyrobiłam, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Postawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.Wyrośnięte ciasto podsypałam jeszcze niewielką ilością
mąki, rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Poukładałam na nim
śliwki, poypałam wiórkami kokosowymi i piekłam w temperaturze 200 C około pół godziny.Ciepłe ciasto posypałam
cukrem z
cynamonem.Bawarski placek
drożdżowy ze
śliwkami smakował nam bardzo w jesienny weekend. Smacznego !