Wykonanie



Zastanawiając się, co zrobić na
czekoladowy weekend, pomyślałam o
czekoladzie domowej, którą robię od czasów
czekolady na kartki. Postanowiłam trochę zmienić przepis i nadać jej formę kuleczek otoczonych w
sezamie i
kokosowych wiórkach. Wyszły z tego pyszne
trufelki a oto, jak je zrobiłam:½ kostki
masła¼ szklanki
mleka½ szklanki
cukru3 łyżki
kakao10
herbatników¾ szklanki
mleka w proszku3 łyżki
wiórków kokosowych + do obtoczenia2 łyżki białego
sezamu + do obtoczenia½ szklanki posiekanych
orzechów włoskicharomat rumowyMleko,
masło i
cukier rozpuszczam ( ja w kuchence, 4 minuty na 600 W), dodaję
kakao i energicznie mieszam, aż wszystko się rozpuści i będzie gładkie. Wsypuję do tego
orzechy ( rozdrobnione w woreczku foliowym za pomocą tłuczka, podobnie jak
herbatniki),
wiórki kokosowe i rozdrobnione
herbatniki, na koniec aromat i
mleko w proszku i dokładnie mieszam na gładką , gęstą masę.Wkładam masę do lodówki na 2 godziny, po tym czasie jest dość twarda, aby toczyć z niej kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczać je w
sezamie i wiórkach
kokosowych. Trzymamy je w lodówce do całkowitego utwardzenia.
Trufelki są przepyszne i niech się chowają przy nich sklepowe bombonierki… Smacznego!