Wykonanie
Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim
orzechów i
herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.

Składniki:Masa Białaszklanka
mleka w proszku1/2 szklanki wiórek
kokosowych3 łyżki
cukru100 g
masła1/2 szklanki
mlekaMasa
kakaowa:1 i 1/2 szklanki
mlekaczubata łyżka
kakao4 łyżki
cukru100 g
masła1/2 szklanki
mlekaDodatkowo:
wiórki kokosowe do posypaniaWykonanie:Masa biała
Mleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.
Mleko dać do garnka, dodać
masło i
cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę z
mleka i mieszać. Uważać, aby nie było grudek. Ja mieszałam trzepaczką. Przelać na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą.Masa ciemna:
Mleko w proszku przesiać i dodać
kakao. Wymieszać dokładnie. I dalej zagotować
mleko jak do masy
białek i dokładnie wmieszać proszek. studzić w garnku.Kiedy biała masa delikatnie zgęstnieje, i ciemna dokładnie ostygnie. to ciemną masę dać na białą (delikatnie). Rozsmarować i posypać wiórkami.Do lodówki na całą noc.Smacznego :D