Wykonanie
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, zaczynam polować na bajaderkę. I nigdy nie spocznę,
póki jej nie znajdę w jakiejś
cukierni. Wiecie jak to jest :)Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze są wspaniałym ratunkiem dla resztek poświątecznych lub poimieninowych ciast.500 g ciast (bez dodatku kremu,
owoców,
galaretek; jeśli mamy dużo sernika, należy dodać kilka
herbatników)1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
mleka60 g
masła3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
aromatu rumowego200 g gęstej
marmolady truskawkowej
wiórki kokosoweCiasta zmieliłam w malakserze. W garnku zagotowałam
mleko,
cukier,
kakao i
masło. Dodałam aromat, ciasta i
marmoladę. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc do stężenia.Następnego dnia formowałam z masy kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego, obtaczałam w wiórkach
kokosowych i umieszczałam w papilotce.Z podanych ilości składników wychodzi około 30 bajaderek.