Wykonanie
Masa:½ kg
serka mascarpone250 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru-pudru
wiśnie z
alkoholumocna
kawa i
wiśniówka do nasączenia blatów
tarta czekolada na wierzch
Biszkopt przekroiłam na trzy blaty i każdy nasączyłam mocną
kawą i aromatyczną
wiśniowką.
Śmietanę ubiłam z
cukrem-pudrem i miksując, dodałam do
serka. Dolny blat posmarowałam masą, do której dodałam
wiśnie z
alkoholu, drugi i górę posmarowałam samą masą. Zrobiłam to wszystko w otwieranej tortownicy. Na wierzch starłam
czekoladę, włożyłam zawinięty w folię do lodówki na górną półkę na 24 godziny.Tort dał się wyjąć z tortownicy i pokroić bez problemów. Był pyszny, bez dwóch zdań. Połowa poszła na wczorajszy podwieczorek- moje spóźnione imieniny. Reszta, jak znam życie, zostanie unicestwiona dzisiaj po południu. Ta forma tiramisu, oprócz kulek zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. Smacznego !