Wykonanie
Czyli Misia zrobiła tiramisu :) W tym tradycyjnym włoskim deserze, na nasączony
kawą i
Amaretto biszkopt kładzie się krem z
serka mascarpone,
cukru i
jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera
jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię
śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała.
Składniki:400 ml
śmietany 30%3,5 łyżki
cukru1
serek mascarpone 250g
biszkopty – 1 opakowaniemocna
kawa – 1,5 szklanki
wiśniówka – 50 mltabliczka
czekoladyŚmietanę ubijamy mikserem na środkowych obrotach, dodajemy stopniowo
cukier i
serek mascarpone, lekko mieszając.
Biszkopty moczymy w
kawie z
wiśniówką i układamy warstwę na dnie naczynia. Na
biszkopty kładziemy ½ kremu i posypujemy ⅓ startej
czekolady. Układamy kolejną warstwę namoczonych
biszkoptów, krem i resztę
czekolady. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny (najlepiej na noc).