ßßß
Składniki (5-6 porcji):500 g serka mascarpone5 żółtek5 łyżek cukru (najlepiej pudru)około 30 pierniczków *1 szklanka mocnej kawy1 kieliszek wiśniówkiciemne kakao do posypaniaUtrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę i wymieszaj dokładnie z serkiem. Do kawy wlej wiśniówkę.Pierniczki nasącz kawą.Do pucharka, niewielkiej salaterki albo do większego pojemnika (jeśli nie robisz osobnych porcji) wyłóż warstwę masy serowej, na niej pojedynczą warstwę nasączonych w zaprawionej kawie pierniczków (nie muszą tworzyć jednolitej powierzchni, mogą być między nimi prześwity).Przykryj kolejną porcją kremu. Postępuj w ten sposób, aż uzyskasz 2 piętra pierniczków (i 3 kremu).Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem solidnie oprósz kakao.
*może być mniej, może być więcej – zależy od wielkościRelated PostsSzybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)Pierniczki katarzynkiPieczenie piernika staropolskiego i masa orzechowo-makowaTarta z żurawiną i białą czekoladąPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym