Wykonanie
Skoro przepisów na tiramisu jest tysiąc trzysta sto czterysta, to nie wadzi, że dodam jeszcze jeden. To, że zastosowałam zamiast
biszkoptów pierniczki, spowodowało, że deser ma – jak to
mawia Gordon
Ramsay – jeszcze bogatszy smak (oglądam od czasu do czasu jeden z jego programów i wszystko u niego wg lektora ma „bogaty smak”). Wprowadziłam też modyfikację w zakresie
alkoholu. Zamiast dać
likier amaretto, wlałam do
kawy domową
wiśniówkę. Nie
będę przecież kupowała specjalnie całej butelki, żeby raz na ruski rok zrobić tiramisu. A robiłabym częściej, ale to straszna bomba kaloryczna 😉
Składniki (5-6 porcji):500 g
serka mascarpone5
żółtek5 łyżek
cukru (najlepiej pudru)około 30 pierniczków *1 szklanka mocnej
kawy1 kieliszek
wiśniówkiciemne
kakao do posypaniaUtrzyj
żółtka z
cukrem na puszystą masę i wymieszaj dokładnie z
serkiem. Do
kawy wlej
wiśniówkę.Pierniczki nasącz
kawą.Do pucharka, niewielkiej salaterki albo do większego pojemnika (jeśli nie robisz osobnych porcji) wyłóż warstwę masy serowej, na niej pojedynczą warstwę nasączonych w zaprawionej
kawie pierniczków (nie muszą tworzyć jednolitej powierzchni, mogą być
między nimi prześwity).Przykryj kolejną porcją kremu. Postępuj w ten sposób, aż uzyskasz 2 piętra pierniczków (i 3 kremu).Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem solidnie oprósz
kakao.
*może być mniej, może być więcej – zależy od wielkościRelated PostsSzybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)Pierniczki katarzynkiPieczenie piernika staropolskiego i masa
orzechowo-makowa
Tarta z
żurawiną i
białą czekoladąPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym