Wykonanie
            
W tym roku postanowiłam nie podawać na Wigilię potraw, których nie lubimy tylko dlatego, że jest tradycja i wszyscy na przykład jedzą 
karpia... podałam potrawy które lubimy, jedynie trochę je "podrasowałam"... i tak powstało tiramisu piernikowe...Składniki na ok. 9-12 porcji:4 szklanki pokruszonego piernika - u mnie staropolski z tego przepisu - KLIKpół szklanki mocnej świeżo zaparzonej 
kawy500 g 
mascarpone6 
żółtek10-12 łyżek 
cukrukakao i 
cynamon do posypaniaopcjonalnie - trochę płynnej 
czekolady do dekoracjiNa dnie szklanego naczynia ułożyć połowę piernika, polać kilkoma łyżkami przestudzonej 
kawy.Przygotować krem - utrzeć 
żółtka z 
cukrem na puszysty biały kogel 
mogel, zmniejszyć obroty miksera, dodawać łyżkami 
mascarpone, po dokładnym wymieszaniu krem będzie gotowy.Na pierniki nałożyć połowę kremu, na to kolejną warstwę piernika i na końcu krem. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać 
kakao wymieszanym w proporcjach 1:1 z 
cynamonem. Moja córka dodatkowo upstrzyła deser płynną 
czekoladą, którą akurat dekorowała pierniczki.Tiramisu było hiciorem ubiegłorocznej Wigilii i napewno będzie powtarzane :)
