Wykonanie
To na prawdę szybki placek. Sprawdziłam – od chwili wyjęcia przeze mnie miski do ciasta do wyjęcia placka z kuchenki nie minęło więcej niż 25 minut!
Potem tylko ułożyć na nim
truskawki, polać polewą, posypac wiórkami kokosowymi i gotowe. Same
truskawki w
czekoladzie to atrakcja a w połączeniu z delikatnym smakiem
kokosowego ciasta…. Spróbujcie sami!
Pora na przepis:szklanka i 2 łyżki
mąki3 łyżki
wiórków kokosowychpół szklanki
mleka kokosowegopół szklanki
wody gazowanej1/3 szklanki
oleju2
jajka5 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniatruskawkipolewa czekoladowaJajka roztrzepujemy z
cukrem, mieszając dodajemy
olej i
mleko kokosowe, następnie
mąkę z proszkiem,
wodę i
wiórki kokosowe. Wlewamy ciasto do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiamy do kuchenki na 4 min na 500 W,
potem na 10-12 min na 600 W. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Można go także upiec w piekarniku, w 175 C , około 40 minut, do suchego patyczka.Aby można łatwiej wyjąć placek z pojemnika, można do ostudzenia postawić go na mokrej ściereczce. Na placku układamy
truskawki ( przecięte na pół lepiej się trzymają ), polewamy
polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!