ßßß
Szparagi już się kończą, ostatnia pora, żeby zrobić z nimi coś pysznego. Zamarzyło mi się risotto z szafranem, z dodatkiem szparagów i młodej marchewki. I to był dobry pomysł zarówno na wykorzystanie szafranu jak i szparagów – wyszło bardzo pyszne i aromatyczne danie.1,5 szklanki ryżu2 szklanki bulionuszklanka białego winaszczypta szafranusól, pieprz czarny i biały świeżo mielonypół pęczka szparagówkilka młodych marchewekoliwa i trochę masłaRisotto robiłam na parowej patelni z kominkiem. Wysmarowałam ją oliwą za pomocą pędzelka, dodałam kilka wiórków masła i najpierw na średnim ogniu podsmażyłam obrane i pokrojone szparagi oraz marchewki. Potem wsypałam ryż, dosoliłam , wymieszałam i podsmażyłam kilka minut . Następnie podlałam szklanką bulionu w której rozpuściłam szafran, zmniejszyłam ogień i przykryłam pokrywką.Zaglądałam do risotto co jakiś czas i w miarę wchłaniania bulionu, dolewałam go na zmianę z białym winem. Doprawiłam czarnym i białym pieprzem. Po około 25 minutach risotto było gotowe .Ależ pachniało ! Szparagi i młoda marchewka świetnie się komponowały smakiem z szafranem i aromatem białego wina. Konsystencję miało wręcz aksamitną. Kocham lato za świeże i różnorodne warzywa i owoce !Smacznego !