Wykonanie
Szparagi już się kończą, ostatnia
pora, żeby zrobić z nimi coś pysznego. Zamarzyło mi się risotto z
szafranem, z dodatkiem
szparagów i
młodej marchewki. I to był dobry pomysł zarówno na wykorzystanie
szafranu jak i
szparagów – wyszło bardzo pyszne i aromatyczne danie.1,5 szklanki
ryżu2 szklanki
bulionuszklanka
białego winaszczypta
szafranusól,
pieprz czarny i biały świeżo mielonypół pęczka
szparagówkilka
młodych marchewekoliwa i trochę
masłaRisotto robiłam na parowej patelni z kominkiem. Wysmarowałam ją
oliwą za pomocą pędzelka, dodałam kilka wiórków
masła i najpierw na średnim ogniu podsmażyłam obrane i pokrojone
szparagi oraz
marchewki.
Potem wsypałam
ryż, dosoliłam , wymieszałam i podsmażyłam kilka minut . Następnie podlałam szklanką
bulionu w której rozpuściłam
szafran, zmniejszyłam ogień i przykryłam pokrywką.Zaglądałam do risotto co jakiś czas i w miarę wchłaniania
bulionu, dolewałam go na zmianę z
białym winem. Doprawiłam czarnym i
białym pieprzem. Po około 25 minutach risotto było gotowe .Ależ pachniało !
Szparagi i
młoda marchewka świetnie się komponowały smakiem z
szafranem i aromatem
białego wina. Konsystencję miało wręcz aksamitną. Kocham lato za świeże i różnorodne
warzywa i owoce !Smacznego !