ßßß
Dawno nic nie robiłam na parowej patelni Dry Cooker, a risotto kusiło mnie bardzo. Wydawało mi się, że patelnia parowa będzie idealna do tego dania, bo działanie pary spowoduje doskonałe połączenie składników risotto. Poza tym zachęcała mnie mała ilość tłuszczu potrzebna do smażenia mięsa z warzywami, co nadało potrawie lekkości.Wśród warzyw dodanych do tego risotto dominowała kolorowa papryka, poza tym por- jego jasnozielona część. Dodałam tez kilka szparagów, które zostały mi z pęczka przeznaczonego na zupę ( o niej innym razem). Ważnym składnikiem risotto jest szafran i szczyptę tej aromatycznej przyprawy dodałam również.1/2 kg mięsa mielonegopo pół czerwonej, żółtej i zielonej paprykijasnozielona część poracebula3 szparagi1,5 szklanki ryżu2,5 szklanki bulionu1/2 szklanki białego winaszczypta szafranusól, pieprz czarny i biały świeżo mielonyPatelnię wysmarowałam oliwą za pomocą pędzelka i najpierw na średnim ogniu podsmażyłam mielone mięso z przyprawami i pokrojoną cebulą. Pod koniec smażenia dodałam kawałki kolorowej papryki, szparagów i pora. Potem wsypałam ryż, dosoliłam , wymieszałam i podsmażyłam kilka minut z mięsem i warzywami. Potem podlałam szklanką bulionu w której rozpuściłam szafran, zmniejszyłam ogień i przykryłam pokrywką.Zaglądałam do risotto co jakiś czas i w miarę wchłaniania bulionu, dolewałam go na zmianę z białym winem. Po około 20 minutach risotto było gotowe – ryż, mięso i warzywa miękkie, więc wyłączyłam palnik i zostawiłam jeszcze 10 minut pod pokrywką, żeby „doszło” i smaki się przeniknęły.Zgodnie całą rodziną stwierdziliśmy, że to najlepsze risotto, jakie mi się udało. Może to zasługa składników, ale na pewno też i parowej patelni, bo gotując się pod parą wszystkie składniki zyskały na smaku i pięknie się połączyły.Smacznego !