ßßß


Te słodycze znam z czasów kartkowej czekolady. Cokolwiek przypominającego w smaku czekoladę było na wagę złota. Szyszki robi się z domowej polewy czekoladowej, bakalii i płatków owsianych. Ja dodaję jeszcze płatki kukurydziane – mają ciekawszy smak i fakturę.Moim dzieciom , wychowanym w czasach czekoladowego zawrotu głowy, mimo to bardzo smakują, toteż robimy je dość często.Myślę, że spokojnie można nimi obdarować znajome dzieci…½ kostki masła lub dobrej margaryny½ szklanki cukru¼ szklanki mleka2-3 łyżki kakaookoło szklanki płatków owsianych i kukurydzianychbakalie – ile i jakie kto lubi, wiórki kokosowe mile widzianearomat rumowy ( opcjonalnie)Rozpuszczamy masło, mleko i cukier, gdy jest ciepłe, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Zdejmujemy, dodajemy bakalie, aromat i tyle płatków, aby masa była gęsta. Formujemy łyżką nieregularne „szyszki” i układamy na natłuszczonym talerzu do zastygnięcia – najpierw w temperaturze pokojowej, potem można je trzymać w lodówce.Są plastyczne, więc spokojnie można przez nie przedziać igłę z nitką do zawieszenia na choince. Jeśli do tego dotrwają… Smacznego!