Wykonanie
Kuleczki z
płatków owsianych to ulubione łakocie dla dużych i małych, błyskawiczny pomysł na deser lub podwieczorek. Smakowita i prosta w przygotowaniu przekąska do pracy.
składniki na około 20 sztuk3 szklanki
płatków owsianych górskich3/4 szklanki
mleka1 szklanka
cukru110 g
margaryny3 łyżki
kakaoprzepisDo garnka wlewamy
mleko, dodajemy
cukier i
margarynę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do rozpuszczonego z
mlekiem i
cukrem tłuszczu wsypujemy
kakao i całość dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita, doprowadzając do wrzenia. Na końcu dodajemy
płatki owsiane, wszystko starannie łączymy, zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy.Z otrzymanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego po czym odstawiamy je do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia.