Wykonanie
Ciasteczka, które kojarzą mi się z czasem beztroski i ogólnie dzieciństwem:-) To co prawda były w owym czasie rozwiązanie alternatywne na
braki słodyczy w sklepach, i choć dziś nie ma z nimi problemu, są na każdym korku i niemal na wyciągnięcie ręki, to nadal lubię sięgać po te
ciasteczka owsiane, których się nie piecze. Można by powiedzieć, że nawet są troszkę na czasie, bo owsiane, czyli takie pełnoziarniste:-), czyli takie „zdrowe”;-)Polecam spróbować.
Ciasteczka owsiane, łatwo się robi i w zasadzie można kombinować z dodatkami wedle gustu. Za każdym razem mogą być nieco inne:-) I nie potrzeba do ich wykonania piekarnika:-)Składniki :- 2 szkl.
cukru,- 8 łyżek
mleka,- ½ kostki
margaryny,- 4 łyżki
kakao,- 2-3 szklanki
płatków owsianych,- 3-4 łyżki
wiórków kokosowych,- ja dodaję dodatkowo garść
orzechów(np. włoskich trochę rozdrobnionych), wówczas
płatków owsianych daję mniej.Można spróbować z dodaniem
rodzynek, ja nie
daję bo ich nie lubię, ale wiem, że jest wiele ich fanek i fanów:-)Wykonanie:1.
Cukier,
mleko,
margarynę i
kakao daję do garnka i rozpuszczam.2. Jak masa będzie jednolita i
cukier się rozpuści, odstawiam z kuchenki i od razu wsypuję pozostałe składniki do
kakaowej masy.3. Wszystko szybko mieszam.4. Masa jest dość gęsta.5. Łyżką kładę porcje na talerz, czasem formuję kulki, tyle że wtedy robię to szybko, bo masa jest gorąca-(6. Czasem też powstałe kulki obtaczam, np. w wiórkach
kokosowych.7. Odstawiam do wystudzenia na około 2 godziny i … już:-)Smacznego.