Wykonanie
Bardzo lubię
sałatkę grecką i kiedy ostatnio zalegała mi w lodówce
feta, postanowiłam ją wykorzystać. Nie miałam jednak w domu
oliwek, zastąpiłam je więc kolorową
papryką. Wypróbowałam też
sos sałatkowy, który dostałam od
Winiar. Wybrałam
ziołowy z
koperkiem.
Koperek warto dodawać do sałatek, w których łączymy zielonego
ogórka z
pomidorem.
Ogórek niszczy witaminę C w pomidorach, a jeśli dodamy do niego
koperek( i/lub coś kwaśnego), zatrzymamy ten proces. Dlatego posypałam też
ogórki świeżym
koperkiem, zanim połączyłam je z
pomidorami.
SAŁATKA POMIDOROWO-OGÓRKOWA Z
FETĄ I
PAPRYKĄ2-3
pomidoryzielony
ogórekdymka ze
szczypioremżółta paprykakawałek
sera feta2 łyżki posiekanego
koperkusos koperkowo-ziołowy Winiarysól ziołowa,
pieprz świeżo zmielonyNajpierw pokroiłam na plasterki
ogórki, posoliłam je i posypałam
koperkiem.
Paprykę podzieliłam na kawałki,
pomidory i
cebulę na plasterki. Wymieszałam to wszystko z sosem, ułożyłam na półmisku po czym posypałam
solą ziołową i
pieprzem z młynka. Na koniec pokruszyłam na to
fetę i wrzuciłam posiekany
szczypior z
dymki.Nie była to klasyczna grecka
sałatka, ale bardzo nam smakowała na letnia kolację.Smacznego !