Wykonanie




Tę
sałatkę można spokojnie zrobić na pikniku, prawie w całości, zabierając ze sobą tylko pokrojone zielone
ogórki z
cebulką w
sosie winegret i
sól. Resztę produktów można znaleźć na leśnej łące czy polanie. Ja zrobiłam tę
sałatkę w czasie ostatniego pobytu na działce, babkę lancetowatą znalazłam na łące nad jeziorem,
szczaw też tam był, ale okazało się, że rośnie i w lesie tuż za
domkiem. Akacje wprawdzie już przekwitają, ale w cieniu można znaleźć jeszcze ich słodkawe i białe kwiaty. Tak nam smakowała, że zabrałam z lasu produkty i powtórzyłam ją w domu. Do domowej dodałam trochę kruchych liści
sałaty.O tym, że można jeść babkę lancetowatą( to te podłużne liście) i zwykłą oraz o ich zdrowotnych zaletach dowiedziałam się z gazety „Natura i ty”, kupowanej przez moją córkę, a którą to gazetę zabrałam sobie do poczytania. Przejdźmy więc do sałatki.
ogórki z
cebulą w
sosie winegretgarść liści młodego szczawiugarść liści babki lancetowatejkilka liści
sałaty ( opcjonalnie)garść obranych
płatków akacjiszczypta
cukru, szczypta
soliLiście szczawiu i babki dokładnie umyć, najlepiej wypłukać pod bieżącą
wodą, ale w warunkach piknikowych można to zrobić
wodą z butelki w pojemniku na żywność. Pozbawić ogonków- są wtedy przyjemniejsze do jedzenia, bo ogonki bywają twarde. Solimy je i dajemy im zmięknąć przez 10-15 minut.W międzyczasie obieramy z zielonych końcówek
płatki akacji.Zmiękczone liście polewamy
sosem winegret, mieszamy z
ogórkami z
cebulą, dodajemy szczyptę
cukru dla złamania kwaśności ( można
cukier dodać do
winegretu), posypujemy
płatkami akacji i zajadamy ze smakiem. Babka sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, trochę jest podobny do liści
szpinaku. Całą
sałatka smakuje świeżością i pachnie lasem. Smacznego !P.S. Wspaniała wiadomość – wygrałam konkurs
Smako _ Łyka w Gali i mój sobotni przepis na
kurczaka w
jabłkowej marynacie ukaże się w czerwcowej GaliP.S.S. I jeszcze jedna informacja – ta właśnie
sałatka zdobyła nagrodę w konkursie „Wymyśl swój przepis” organizownym przez „ Smaki Wrocławia „.