ßßß
 
            
         Obdarowana dość sporą ilością ogórków, mogłam sobie pozwolić na wypróbowanie więcej niż 1 przepisu. Przepis znaleziony w internecie, zaintrygował mnie dodatkiem pieprzu ziołowego.Składniki:4 kg małych ogórków*,1 kg cebuli,2 szklanki octu,2 szklanki cukru,6 płaskich łyżek soli,Ogórki umyć, nie obierać! Wraz ze skórka pokroić w słupki, przełożyć do miski, zasypać 3 płaskimi łyżkami soli - wymieszać. Cebulę obrać, przeciąć na pół, pokroić w talarki, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę soli - wymieszać. Ogórki i cebulę odstawić na 1 godz.Ogórki odsączyć, dodać wyciśniętą cebulę, cukier, ocet, 2 łyżki soli, pieprz ziołowy, wszystko razem wymieszać. Odstawić na 1 godz.Ogórki ciasno układać w słoikach, zalać powstałym sokiem ogórkowo-octowo-pieprzowym, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.*Przepis można spokojnie wykonać z grubych ogórków nasiennych - należy przed pokrojeniem łyżką wydrążyć nasiona, a długie słupki skośnie przeciąć na pół lub 3 części, w zależności od wielkości ogórka.Smacznego :)Źródło przepisu: Moje gotowanie, Wila333
Obdarowana dość sporą ilością ogórków, mogłam sobie pozwolić na wypróbowanie więcej niż 1 przepisu. Przepis znaleziony w internecie, zaintrygował mnie dodatkiem pieprzu ziołowego.Składniki:4 kg małych ogórków*,1 kg cebuli,2 szklanki octu,2 szklanki cukru,6 płaskich łyżek soli,Ogórki umyć, nie obierać! Wraz ze skórka pokroić w słupki, przełożyć do miski, zasypać 3 płaskimi łyżkami soli - wymieszać. Cebulę obrać, przeciąć na pół, pokroić w talarki, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę soli - wymieszać. Ogórki i cebulę odstawić na 1 godz.Ogórki odsączyć, dodać wyciśniętą cebulę, cukier, ocet, 2 łyżki soli, pieprz ziołowy, wszystko razem wymieszać. Odstawić na 1 godz.Ogórki ciasno układać w słoikach, zalać powstałym sokiem ogórkowo-octowo-pieprzowym, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.*Przepis można spokojnie wykonać z grubych ogórków nasiennych - należy przed pokrojeniem łyżką wydrążyć nasiona, a długie słupki skośnie przeciąć na pół lub 3 części, w zależności od wielkości ogórka.Smacznego :)Źródło przepisu: Moje gotowanie, Wila333