Wykonanie
Dziś na targu nie znalazłam już sałaty”prosto z ogródka’, widocznie się skończyła. Ale z tej kupionej ostatnio, pysznej i pachnącej słońcem zrobiłam pyszną
sałatkę.Dość nietypowo zestawione składniki –
sałatę, cienko pokrojoną
cebulkę,
maliny i
ser połączył w harmonijną całość
winegret na bazie
octu balsamicznego.
Ser, to nasz poczciwy
twaróg z kostki, który w doskonałej jakości , z lokalnej mleczarni, kupuję w pobliskim sklepie spożywczym.pół główki
sałaty masłowej ( środek)pół kostki
twarogu półtłustegopół szklanki
malinmałą
młoda cebulkałyżka
octu balsamicznego2 łyżki
oliwysól,
pieprz świeżo zmielonykilka listków
miętyUmyte i osuszone liście
sałaty rwiemy na kawałki, dodajemy cieniutkie krążki
cebuli i solimy na 5 minut. Z
oliwy,
octu balsamicznego i
pieprzu robimy
winegret ubijając widelcem. Polewamy nim
sałatę, zostawiając trochę na koniec, mieszamy z
sałatką. Dodajemy zgniecione listki
mięty, posypujemy pokruszonym
serem i
malinami i polewamy resztą sosu.
Sałatka była pyszna, szczególnie przypadłą do gustu mojej córce, która zjadła jej lwią część. Polecam na lato, w sezonie
malinowym.Smacznego !