Wykonanie

Dawno nic nie robiłam na parowej patelni Dry Cooker, a risotto kusiło mnie bardzo. Wydawało mi się, że patelnia parowa będzie idealna do tego dania, bo działanie pary spowoduje doskonałe połączenie składników risotto. Poza tym zachęcała mnie mała ilość tłuszczu potrzebna do smażenia
mięsa z warzywami, co nadało potrawie lekkości.Wśród warzyw dodanych do tego risotto dominowała kolorowa
papryka, poza tym
por- jego jasnozielona część. Dodałam tez kilka
szparagów, które zostały mi z pęczka przeznaczonego na zupę ( o niej innym razem). Ważnym składnikiem risotto jest
szafran i szczyptę tej aromatycznej
przyprawy dodałam również.1/2 kg
mięsa mielonegopo pół czerwonej, żółtej i
zielonej paprykijasnozielona część
poracebula3
szparagi1,5 szklanki
ryżu2,5 szklanki
bulionu1/2 szklanki
białego winaszczypta
szafranusól,
pieprz czarny i biały świeżo mielonyPatelnię wysmarowałam
oliwą za pomocą pędzelka i najpierw na średnim ogniu podsmażyłam
mielone mięso z
przyprawami i pokrojoną
cebulą. Pod koniec smażenia dodałam kawałki kolorowej
papryki,
szparagów i
pora.
Potem wsypałam
ryż, dosoliłam , wymieszałam i podsmażyłam kilka minut z
mięsem i warzywami.
Potem podlałam szklanką
bulionu w której rozpuściłam
szafran, zmniejszyłam ogień i przykryłam pokrywką.Zaglądałam do risotto co jakiś czas i w miarę wchłaniania
bulionu, dolewałam go na zmianę z
białym winem. Po około 20 minutach risotto było gotowe –
ryż,
mięso i warzywa miękkie, więc wyłączyłam palnik i zostawiłam jeszcze 10 minut pod pokrywką, żeby „doszło” i smaki się przeniknęły.Zgodnie całą rodziną stwierdziliśmy, że to najlepsze risotto, jakie mi się udało. Może to zasługa składników, ale na pewno też i parowej patelni, bo gotując się pod parą wszystkie składniki zyskały na smaku i pięknie się połączyły.Smacznego !