ßßß
Akacje pięknie kwitną a smażone w cieście naleśnikowym smakują wyśmienicie. Miedzy ich płatkami mieści się słodki nektar, który placuszkom z ich dodatkiem nadaje wspaniały, lekko miodowy posmak.Prezentowałam już placuszki z kwiatami akacji, ich kiście smażone w cieśnie naleśnikowym i placuszki z samymi płatkami, ale z innego rodzaju ciastem. Teraz zrobiłam je na kefirze i jego kwaskowy smak doskonale skomponował się z naturalną słodyczą akacji.KIŚCIE AKACJI SMAŻONE W CIEŚCIE NA KEFIRZE1, 5 szklanki mąki1/2 szklanki kefiru1/3 szklanki wody gazowanejłyżeczka proszku do pieczenia2 jajkałyżeczka cukruszczypta soliolej do smażeniaJajka roztrzepujemy z cukrem i solą, dodajemy kefir i mąkę z proszkiem, na koniec wodę gazowaną, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę kefiru lub wody.Maczamy w nim umyte kiście akacji i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach, posypujemy cukrem-pudrem albo polewamy syropem klonowym lub miodem z kwiatów mlecza.
PLACUSZKI NA KEFIRZE Z KWIATAMI AKACJIWykorzystałam to samo ciasto, co powyżej, tylko dodałam ze dwie łyżki wody gazowanej i obrane z łodyżek kwiaty akacji- tak około szklanki. Wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem ( cienka warstwa) po kilka placuszków, przykryłam pokrywką i smażyłam , aż się od spodu zrumieniły a na wierzchu ścięły . Przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam jak wyżej.Obydwa rodzaje były bardzo smaczne. Dla mnie , chociaż jeszcze w pogodzie i kalendarzu wiosna, to kwintesencja smaku lata.Smacznego !