Wykonanie

Akacje pięknie kwitną a smażone w cieście naleśnikowym smakują wyśmienicie.
Miedzy ich
płatkami mieści się słodki
nektar, który placuszkom z ich dodatkiem nadaje wspaniały, lekko
miodowy posmak.Prezentowałam już placuszki z kwiatami akacji, ich kiście smażone w cieśnie naleśnikowym i placuszki z samymi
płatkami, ale z innego rodzaju
ciastem. Teraz zrobiłam je na
kefirze i jego kwaskowy smak doskonale skomponował się z naturalną
słodyczą akacji.KIŚCIE AKACJI SMAŻONE W
CIEŚCIE NA
KEFIRZE1, 5 szklanki
mąki1/2 szklanki
kefiru1/3 szklanki
wody gazowanejłyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkałyżeczka
cukruszczypta
soliolej do smażenia
Jajka roztrzepujemy z
cukrem i
solą, dodajemy
kefir i
mąkę z proszkiem, na koniec
wodę gazowaną, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany, jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę
kefiru lub
wody.Maczamy w nim umyte kiście akacji i smażymy na rozgrzanym
oleju po kilka minut z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach, posypujemy
cukrem-pudrem albo polewamy
syropem klonowym lub
miodem z kwiatów mlecza.

PLACUSZKI NA
KEFIRZE Z KWIATAMI AKACJIWykorzystałam to samo ciasto, co powyżej, tylko dodałam ze dwie łyżki
wody gazowanej i obrane z łodyżek kwiaty akacji- tak około szklanki. Wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię z rozgrzanym
olejem ( cienka warstwa) po kilka placuszków, przykryłam pokrywką i smażyłam , aż się od
spodu zrumieniły a na wierzchu ścięły . Przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam jak wyżej.Obydwa rodzaje były bardzo smaczne. Dla mnie , chociaż jeszcze w pogodzie i kalendarzu wiosna, to kwintesencja smaku lata.Smacznego !