Wykonanie
Sezon
ogórkowy w pełni,
pora zabrać się za robienie zapasów na zimę. Ja do części
ogórków do kiszenia dodaję
paprykę, co bardzo podnosi ich smak a i sama
papryka ukiszona z
ogórkami stanowi świetny dodatek do sałatek. Poza tym to doskonałe źródło witamin, z którego można czerpać przez zimowe miesiące.
Pora na przepis:średnie i małe
ogórkipaprykakwiaty
koprukorzeń
chrzanuliście
wiśni,
czarnej porzeczki i
winogronczosneksól, gorąca
wodaOgórki umyć,
paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paski.
Chrzan obrać i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. Układać ciasno w wyparzonych słoikach
ogórki i kilka pasków
papryki, dodając na słoik: 2 liście
wiśni, 2 liście
czarnej porzeczki, jeden liść
winogron, duży kwiat
kopru lub dwa małe, kilkucentymetrowy kawałek korzenia
chrzanu, mały lub pół dużego ząbka
czosnku.Zagotować
wodę i dodać po łyżce
soli kamiennej na litr
wody. Zalać
ogórki w słoikach jak najbardziej gorącą
wodą, lejąc ostrożnie po ogórkach, żeby słoik nie pękł. Zakręcić od razu i odstawić w ciemne miejsce. Jeżeli lubimy
ogórki małosolne – tak przygotowane są gotowe na trzecią dobę. Ukiszone są po 5-6 dniach. Zachowują jędrność i smak nawet po roku. Smacznego!Na zdjęciu : w Srodku
ogórki juz ukiszone, po bokach świeżo włożone do kiszenia: