Moja córka dostała w przesyłce od koleżanki z Japonii sos teriyaki i postanowiłam zamarynować w nim kurczaka. Do towarzystwa dodałam trochę słodkiego sosu chili i koncenrat pomidorowy rozprowadzony rosołem. Z przypraw sypkich dołożyłam mielony imbir i pieprzcytrynowy. Mięso wyszło niezwykle smaczne i soczyste.4 filety z kurczakaMarynata:2 łyżki sosu teriyaki2 łyżki słodkiego sosu chiliłyżka koncentratu pomidorowego4 łyżki rosołuimbir mielonypieprzcytrynowyPiersi kurczaka pokroić i lekko rozbić. Z podanych powyżej składników zrobić marynatę, obtoczyć w niej kawałki mięsa i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.Smażyć na patelni grillowej posmarowanej cienko olejem, z obu stron po kilka minut.Można potem zdeglasować patelnię rosołem i niewielką ilością białego wina – powstanie smaczny sosik. Orientalny kurczak wywołał zachwyt domowników i zamówienie na powtórkę. Smacznego !