Wykonanie
Zostało mi trochę
kaszy jaglanej i zastanawiałam się, jak ją wykorzystać. Zwykle resztę
ryżu dodaję do kotletów –
mięsnych lub warzywnych. Zajrzałam do lodówki i znalazłam miseczkę ugotowanej
kiszonej kapusty oraz miseczkę uduszonych
pieczarek. W pojemniku na
chleb była wczorajsza
bułka, namoczyłam ją więc i do dzieła. Powstały smaczne kotlety – ( właściwie powinny się nazywać” przegląd lodówki”) . Domownicy domagali się więcej, mimo, że na obiad była jeszcze zupa…Szklanka ugotowanej
kaszy jaglanejszklanka uduszonych
pieczarekszklanka ugotowanej
kiszonej kapustyczerstwa
bułka1
jajkoNajpierw namoczyłam
bułkę.
Kapustę i
pieczarki odcedziłam i posiekałam, Zmieszałam w misce z
kaszą jaglaną, dodałam odciśniętą
bułkę , wbiłam
jajko i wyrobiłam masę. To wszystko było już przyprawione, więc sypnęłam tylko nieco
pieprzu. Uformowałam okrągłe kotlety i usmażyłam je na patelni na cienkiej warstwie
oleju. Smakowały tak, że szybko zniknęły! Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie!Smacznego!