ßßß


Kluski z makiem robię co roku, ale wykorzystywałam do tego gotowy makaron, przeważnie kokardki. W tym roku postanowiłam zrobić domowy makaron, łazanki, przy okazji robienia ciasta do uszek- z takiego samego ciasta. Wyszły bardzo smakowite, o wiele lepsze od tych ze sklepowym makaronem.2 szklanki mąkiok. 1/2 szklanki wrzącej wodyłyżka oliwysól do smakuok. szklanki masy makowejok. 1/2 szklanki bakalii2 łyżki mioduMąkę wsypałam do miski, posoliłam, dodałam oliwę, potem dolewałam wrzątek i mieszałam tak długo, aż ciasto stało się plastyczne. Wyjęłam je z miski i wyrobiłam na omączonym blacie, zostawiłam na kilkanaście minut, żeby ostygło do temperatury pokojowej. Potem odrywałam odpowiednie kawałki, wałkowałam na grubość ok. 3 mm i kroiłam na kwadraty. Ugotowałam je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, żeby się nie sklejały. Gotowałam ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.Do masy makowej dodałam miód i bakalie, wymieszałam z ciepłymi łazankami.Bardzo nam taka wersja klusek z makiem posmakowała i mimo, ze objedliśmy się wigilijnymi daniemi, spróbowaliśmy po trochu tego deseru na koniec.Smacznego !