Wykonanie

W tym roku modne są
truskawki z
octem balsamicznym. Moja starsza córka wykombinowała
truskawki z
sosem sojowym. Spróbowałam więc zrobic
truskawkowo –
sojowy chutney, dodając
przyprawy wypróbowane w
zielonej sałatce z
truskawkami. Oto, co z tego wyszło:1/2 kg
truskawek ( mogą być miękkie)2 łyżki
sosu sojowegołyżka
octu balsamicznegołyżka
miodupieprz ziołowy,
imbir,
mięta,
estragon,
cynamonTruskawki umyć, obrać z szypułek. Włożyć do odpowiedniego naczynia, dodać
miód,
sos sojowy i wstawić do kuchenki na 20 min na 700 W. Zmiksować, ale nie na gładko, lub przetrzeć przez grube sito. Dodać
ocet balsamiczny, łyżeczkę
pieprzu ziołowego i po pół łyżeczki innych przypraw ( lub więcej, jeśli cos bardzo lubicie). Można gorący wlać do słoiczka, odwrócić do góry dnem, przykryć – zakonserwuje się. Taki chutney jest doskonały do pieczonego drobiu lub do
serów.Smacznego!