Wykonanie
To zaległy przepis, bułeczki zrobione przy okazji pieczenia drożdżówek na zamówienie córci. Są nadziane
dżemem malinowym i posypane kruszonką. Pamiętam, że szybko zniknęły, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak wyglądają w środku. Teraz, w sezonie można je nadziewać też
owocami, na przykład
truskawkami. Puszyste
drożdżowe ciasto,
dżem lub
owoce i kruszonka na wierzchu to doskonałe połączenie na lato.k. 500 g
mąki pszennej30 g
drożdży i łyżeczka
cukruszklanka
mleka2
jajka3 łyżki
cukru i 1 z
waniliąszczypta
soli100 g
masła3- 4 łyżki
olejułyżka
wiśniówki – lepiej rośnie a aromat jaki
daje…
dżem malinowykruszonka :3 łyżki
masła3 łyżki
cukru4 łyżki krupczatkiNa początku zrobiłam rozczyn :
drożdże rozrobiłam z łyżeczką
cukru w miseczce, dodałam 1/3 szklanki letniego
mleka, wymieszałam, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Masło stopiłam i wystudziłam do temperatury pokojowej.
Mąkę wsypałam do miski, posoliłam troszkę.
Cukier i
waniliowy wymieszałam z
jajkami. Do
mąki dodawałam stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
cukier z
jajkami , resztę letniego
mleka ,
wiśniówkę ,
olej i stopione
masło. Wyrabiałam dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto odstawało od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę żeby podwoiło objętość.Z wyrośniętego ciasta odrywałam kawałki wielkości sporego
jajka, formowałam kulę, robiłam w środku wgłębienie palcem , kładłam tam łyżeczkę gęstego
dżemu, zamykałam kulę i formowałam raz jeszcze. Lekko spłaszczone bułeczki układałam na natłuszczonej blasze w sporych odstępach, posypywałam kruszonką i zostawiłam do podrośnięcia 15 minut w ciepłym miejscu. Piekłam w 180 C około pół godziny.Jak już wspomniałam, wyszły puszyste i aromatyczne. Sporo poszło ledwo przestygły, bo moi domownicy uwielbiają świeże
drożdżowe ciasto. Polecam w sezonie z
owocami, nawet bez kruszonki.Smacznego !