ßßß
Żytni chleb na drożdżachSkładniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1 , 5 l500 g mąki żytniej razowej400 g pszennej mąki50 g drożdży500 ml wody3 łyżki oliwy1 łyżka melasy1 łyżka soli100 ml pestek słonecznika100 ml pestek dyni50 ml nasion siemienia lnianego
W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, pukając w jego dno. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie. Po 10 minutach wyjmij chleb z formy i studź na metalowej kratce.Polecane przepisyNaan na zakwasieChleb anyżowy pszennożytniChleb pszenno żytni na zakwasieKolorowa kanapka i chleb na zakwasiePszenno żytni chleb z blachy