ßßß Cookit - przepis na Włoska kapusta z migdałami

Włoska kapusta z migdałami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną sałatkę z włoskiej kapusty . Bardzo lubię włoską kapustę, delikatniejsza w smaku niż inne kapusty, a i jako warzywo prezentuje się pięknie z mocno zielonymi pofałdowanymi liśćmi. Zdecydowanie wolę ugotować z nią gołąbki niż z białą kapustą. Poza tym włoska kapusta to świetnie warzywo nadające się na sałatki i zupy. Zupa z włoskiej kapusty często gości na naszym stole, a dzisiaj proponuję Wam sałatkę na ciepło z dodatkiem migdałów.
Włoska kapusta z migdałami
Składniki: na 4 porcje
1 włoska kapusta, mała
3 łyżki masła
2 łyżki migdałowej mąki lub zmielonych na proszek migdałów
garść prażonych migdałów
sól
Poszatkuj kapustę i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj pod zimną wodą. Kapusta zachowa swój żywy zielony kolor. Rozpuść masło i dodaj migdałową mąkę. Zrumień lekko po czym dodaj kapustę. Smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojone migdały. Podawaj sałatkę na ciepło jako dodatek do mięsa lub ryby.
Polecane przepisy
Surówka z brukselki i białej kapusty z winegret
Biała kapusta z zasmażką
Jesienna zupa z brukselki i białej kapusty
Pyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscous
Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym
Źródło:http://codojedzenia.pl/wloska-kapusta-z-migdalami