Wykonanie
Niektórzy ją uwielbiają, inni wręcz nienawidzą. Do jakiej grupy należysz Ty? U nas w domu są podzielone zdania na temat tego
podrobowego przysmaku.
Wątróbkę sauté, bo o niej
mowa zdecydowanie lubię ja i moja połowa, natomiast nasze dzieci odrzuca na jej widok. A szkoda, bo tyle w niej dobrego dla organizmu…

Dzisiaj zagościła na naszym
stole wątróbka sauté ze smażoną
młodą cebulką. Użyłam
wątróbki z kurczaka, która wyszła mi jak zamierzałam, lekko zrumieniona na powierzchni, a środku różowa… nie krwista, po prostu różowa. Ziemniaczki z
koperkiem, małosolny
ogórek…no i jak tu kręcić nosem na takie pyszności.

Oto przepis
Wątróbka sautéSkładniki: na 4 porcje600 g
wątróbki z kurczaka2 duże
cebuleszklanka
mleka2 łyżki
olejusól i
pieprz do smakuszczypta suszonego
majerankuWykonanie:Namocz
wątróbkę w
mleku przez godzinę. Odsącz i osusz papierowym ręcznikiem.Pokrój
cebulę na krążki i zeszklij na patelni.
Cebula może się lekko zrumienić.Pomaluj patelnię
olejem, użyłam patelni grillowej i usmaż
wątróbkę z obu stron przez około 3 minuty. Gotową
wątróbkę połącz z
cebulą i dopiero wtedy
posól, dopraw
pieprzem i
majerankiem.Podawaj z ziemniaczkami z
koprem i małosolnym
ogórkiem.Polecane przepisy

Quinoa stir fry z
brokułami i
kurczakiem
Szybko i tanio
Kurczak marynowany w tandoori z grila
Kurczak z
brukselką w
kokosowym sosie
Curry z
kurczakiem i przepis miesiąca