ßßß Cookit - przepis na Wątróbka sauté

Wątróbka sauté

nazwa

Składniki

Wykonanie

Niektórzy ją uwielbiają, inni wręcz nienawidzą. Do jakiej grupy należysz Ty? U nas w domu są podzielone zdania na temat tego podrobowego przysmaku. Wątróbkę sauté, bo o niej mowa zdecydowanie lubię ja i moja połowa, natomiast nasze dzieci odrzuca na jej widok. A szkoda, bo tyle w niej dobrego dla organizmu…
Dzisiaj zagościła na naszym stole wątróbka sauté ze smażoną młodą cebulką. Użyłam wątróbki z kurczaka, która wyszła mi jak zamierzałam, lekko zrumieniona na powierzchni, a środku różowa… nie krwista, po prostu różowa. Ziemniaczki z koperkiem, małosolny ogórek…no i jak tu kręcić nosem na takie pyszności.
Oto przepis
Wątróbka sauté
Składniki: na 4 porcje
600 g wątróbki z kurczaka
2 duże cebule
szklanka mleka
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonego majeranku
Wykonanie:
Namocz wątróbkę w mleku przez godzinę. Odsącz i osusz papierowym ręcznikiem.
Pokrój cebulę na krążki i zeszklij na patelni. Cebula może się lekko zrumienić.
Pomaluj patelnię olejem, użyłam patelni grillowej i usmaż wątróbkę z obu stron przez około 3 minuty. Gotową wątróbkę połącz z cebulą i dopiero wtedy posól, dopraw pieprzem i majerankiem.
Podawaj z ziemniaczkami z koprem i małosolnym ogórkiem.
Polecane przepisy
Quinoa stir fry z brokułami i kurczakiem
Szybko i tanio
Kurczak marynowany w tandoori z grila
Kurczak z brukselką w kokosowym sosie
Curry z kurczakiem i przepis miesiąca
Źródło:http://codojedzenia.pl/watrobka-saute