Wykonanie
Mówiąc szczerze to
ryż polubiłam dopiero jak poznałam mojego
męża. On mnie też nauczył jaki
ryż jest najlepszy i jak go gotować. Gotowanie
ryżu po persku to istny rytuał i przyznam, że za nim opanowałam technikę jego gotowania kilka porcji powędrowało do śmieci, a i niejeden garnek zakończył swoją żywotność.

Dzisiaj
mogę przyznać, że jestem ekspertem w tej dziedzinie. No cóż pochwały teściowej i reszty rodziny same za siebie mówią, a i mój małżonek nie szczędzi mi komplementów.Mój ulubiony
ryż to
szafranowy ryż z berberysem czyli po persku zereshk (czytaj zereszk)
polo . Berberys pewnie macie na ogrodzie, a i
szafran nietrudno znaleźć w sklepie. Nam przesyła rodzina z
Iranu, bo i perski ponoć najlepszy! Sztuka gotowania
ryżu po persku to
ryż ugotowany na sypko w kilku podstawowych krokach. Oczywiście najlepszy
ryż to
ryż długoziarnisty typu basmati. Muszę przyznać, że w supermarketach w Polsce czy też w Szwecji rzadko można natrafić na wysokiej jakości basmati. Czasami mam wrażenie, że te sklepy jedynie wabią nazwą basmati. Wysokiej jakości basmati jest bardzo
drogi i można go jedynie kupić w małych butikach z orientalną żywnością.Oto więc przepis na
szafranowy ryż basmati, przepis który obiecałam bardzo dawno temu.
Ryż jest tak smaczny, że można go jeść bez żadnych dodatków. Jeśli lubicie
ryż to proponuję również
ryż pilau . Nie zapomnijcie o wczorajszym przepisie,
kurczak korma podany właśnie z
szafranowym ryżem i berberysem.Przepis na
szafranowy ryż z berberysem, zereshk
poloSkładniki: na 5 – 6 porcji300 ml
ryżu basmati
woda1 łyżka
soli2 łyżki
masła½ g
szafranu, zmielonego100 ml suszonego berberysuWykonanie:Wsyp
ryż do garnka o pojemności 3 litrów. Wypłucz pod bieżącą
wodą, a następnie wlej osoloną
wodę, tyle aby przykryła
ryż (2 cm nad powierzchnią
ryżu).Zagotuj
ryż i zmniejsz temperaturę.
Ryż powinien gotować się szybko, a kiedy zacznie bulgotać i ubywać
wody wlej szklankę zimnej
wody. Nastąpi tak zwane szokowanie
ryżu.. Gotuj
ryż jeszcze przez około 5 minut.
Ryż ma być długi, napęczniały, prawie gotowy.Teraz odcedź
ryż.Na patelni rozpuść
masło z dwoma łyżkami
wody i
szafranem. Dodaj również berberys. Potrzymaj chwilę na ogniu, aż berberys trochę napęcznieje.Na dno pustego garnka wlej łyżkę
oliwy, wysyp odcedzony
ryż. Polej
ryż szafranowym masłem z berberysem i przykryj pokrywką.Postaw
ryż na kuchni i zmniejsz temperaturę, u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie czwartym. Gotuj / paruj
ryż przez około 10 minut. Gotowy
ryż po uchyleniu pokrywki mocno paruje.Gotowy
ryż wysyp delikatnie na półmisek za pomocą dużego widelca.

Polecane przepisyPerski kebab kubide z pikantnym
ryżemObiad po perskuPerski gulasz ze
szpinakiem i
soczewicąOstra jambalaya z
curry i
owocami morzaPerski gulasz z
okrą