Wykonanie
W świątecznym ferworze nie zawsze znajdzie się czas na ugotowanie obiadu, ale ja zawsze mam chwilę na kubek gorącej
czekolady . Popijam
czekoladę pachnącą
kardamonem,
likierem i
kawą, a w międzyczasie smażę szwedzkie köttbullar . Tak, tak święta już tuż tuż i czas zaczyna powoli gonić…Za oknami okropnie. Znowu pada i wieje dosyć mocno, ale kubek
czekolady jeden i drugi wprawia mnie w błogi stan. W domu już całkiem świątecznie. Choinka stoi dumnie w
kącie, tu i ówdzie rozwinęły hiacynty, amarylis czeka na wigilię, a moje dzieci podjadają wszystko co do tej
pory upiekłam i ugotowałam… Tak lubię!

Składniki: na 4
kubki czekolady1 l
mleka4 łyżki
cynamonu1 łyżeczka zmielonego
kardamonu60 g
czekolady dobrej jakości50 ml
likieru,100 ml
kawy expresso1 łyżka
brązowego cukru, opcjonalnie200 ml
śmietankikakao do posypaniaWykonanie:
Cynamon,
kardamon, pokruszoną
czekoladę zalej
mlekiem i zagotuj stale mieszając.Ubij
śmietankę. Napełnij szklaneczki
czekoladą i udekoruj ubitą
śmietanką, a na koniec oprósz
kakao. Podawaj na
czekoladę oczywiście gorącą.Polecane przepisyKruche
ciasteczka szafranoweŚledzie tradycyjneTort makowy
kawowyRozpoczęcie akcji
szafranowe kulinaria i przepis miesiącaZimny
napój z zielonej
herbaty