Wykonanie
Moja miłość do dyni wciąż rośnie. Tym razem postanowiłam ożenić ją z drugą moją miłością -
kawą. Małżeństwo jak najbardziej udane i wielce uzależniające. W długie jesienne i zimowe wieczory nie ma nic lepszego, niż ciepłe kapciochy, książka i kubek takiej korzennej dyniowej
kawy. I jeszcze
pies otulający stopy.Na dwie porcje:-4-5 łyżeczek
dyniowego pure-250ml
mleka-250m mocnej gorącej
kawy-2 łyżeczki
brązowego cukru-1 łyżeczka
cynamonu-1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-szczypta
imbiru-szczypta
kardamonu-
śmietana 30 lub 36% (może być
śmietana w sprayu)Do posypania:-1/2 łyżeczki
cynamonu-1/2 łyżeczki
kakaoW rondelku mieszamy razem
pure,
cukier i
przyprawy. Wlewamy
mleko, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Przelewamy do kubeczków lub szklanek mniej więcej do połowy naczynia. Dopełniamy mocną
kawą.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Można dodać
cukru pudru, aby była słodka. Przy pomocy szprycy lub łyżki wykładamy
śmietanę na
kawę, tworząc "czapeczkę". Oprószamy
cynamonem wymieszanym z
kakao.
Smacznego!