Wykonanie
20:59 Jedz Taniej 4 Comments
Latte macchiato - oznacza "splamione
mleko", czyli
napój mleczny z dodatkiem
kawy. Prawidłowo przyrządzony powinien
mieć 3 warstwy -
mleko,
kawa i
mleczna piana. Podawane
winno być w wysokiej szklance z przezroczystego szkła (można dodatkowo zrobić 4 warstwę, np.
syropu na dnie szklanki)Po wielu próbach, zakończonych przeważnie niepowodzeniem, w końcu udało mi się wykonać idealne latte macchiato!Do przyrządzenia tego pysznego i efektownego
napoju, potrzebujemy :wysokie szklankispieniacz do
mlekakawa,
mlekosyrop np.
czekoladowy oraz coś do dekoracji - starta
czekolada,
kakao,
wiórki kokosowe,
cynamon - co kto lubi :)Przygotowanie
kawy jest bardzo proste, ale nieco czasochłonne, więc zarezerwujmy sobie kilkanaście minut na jej przygotowanie - warto.Zaczynamy od zaparzenia
kawy (jeżeli pijemy słodką-dodajmy od razu
cukru), na jedną szklankę wystarczy nam ok 1/4 kubka
kawy.Kolejny krok, to podgrzanie
mleka (wystarczy delikatnie, aby nie było zimne, ciepłe
mleko lepiej się spieni).Do szklanek wlewamy na dno odrobinę syropu/sosu (może być również
mleko zagęszczone!), następnie wlewamy powoli podgrzane
mleko, mniej więcej do wysokości 3/4 szklanki,
mleko traktujemy spieniaczem, aby powstała nam warstwa pianki na samej górze, na koniec-najtrudniejsze zadanie-wlewamy zaparzoną wcześniej
kawę, ale baaaardzo powoli-polecam wlewanie za pomocą łyżeczki, po ściance szklanki.Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, powinniśmy otrzymać idealne latte macchiato:)Tajemnicą sukcesu, jest różnica w temperaturze
mleka i
kawy -
kawa ma być cieplejsza od
mleka. Sposób wlewania
kawy do
mleka - im wolniej, tym lepiej.Na koniec dekorujemy naszą
kawę (posypując ją np.
cynamonem!)Aga