Wykonanie
Quinoa na śniadanie, fantastyczne nasionka pełne protein, błonnika i jak najbardziej bezglutenowe, zdrowe jedzenie, które można przyrządzić na tysiące sposobów. Nigdy bym nie pomyślała, ze
będę tak często przygotowywać dania z quinoa, znaną jako komosa ryżowa.

Z ugotowanej quinoa lubię robić lekkie sałatki . Suche nasiona dodaje do zupy . Dzisiaj ugotowałam quinoa na śniadanie jak owsiankę, którą to niedawno prezentowałam na blogu.Jak wspomniałam wyżej quinoa jest bardzo zdrowa, ale zawiera saponiny, które znajdują się w zewnętrznej otoczce ziarna. Saponiny nie są szkodliwe ale nadają quinoa gorzkawy posmak. Saponiny bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie, wiec wystarczy tylko wypłukać quinoa w wodzie, aby pozbyć się goryczy.

Składniki:1 porcja50 ml quinoa50 ml
mleka50 ml
wodyszczypta
soliszczypta
cynamonu2 łyżki
rodzynek1
jabłkoWykonanie:Wypukaj ziarenka quinoa w wodzie. Dodaj
mleko,
wodę i
sól. Zagotuj, a
potem zmniejsz temperaturę i gotuj quinoa przez 10-12 minut.W międzyczasie dodaj pokrojone
jabłko ze skórką i
rodzynki. Gotuj az
jablka będą miękkie ale w całości.

Polecane przepisyPieczona quinoa owsianka z karmelizowanymi
jabłkamiDomowa granola
orzechowo kokosowa
Sałatka na ciepło z quinoa,
jarmużem i
fasolkąGranola z
cynamonem