ßßß
Co takiego to brownie zawiera, ze jest bezglutenowe? Czarna fasole! Nie zartuje, a brownie jest tak pyszne, ze się nie spodziewałam… Moja rodzinka toleruje gluten, ale to brownie na pewno zrobię nie jeden raz. Jest takie wilgotne i delikatne w smaku, a fasoli w ogóle się nie wyczuwa.To brownie zawiera jedynie trzy łyżki oleju kokosowego i 200 g gorzkiej czekolady, więc jest też o wiele mniej kaloryczne niż brownie mocno czekoladowe .
Składniki:20 browniesforemka 30 cm x 20 cm450 g ugotowanej czarnej fasoli, purre3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)3 jajka1 ½ dl kakao1 łyżeczka waniliowego extraktu2 dl brązowego cukru200 g gorzkiej czekolady, posiekanejszczypta soliWykonanie:Fasolowe purre, olej, kakao,waniliowy extrakt, cukier i połowę posiekanej czekolady wymieszaj mikserem. Na końcu dodaj jajka i pomiksuj przez chwilę.Wyłóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp resztą czekolady.Piecz brownie w piekarniku na 170ºC (termoobieg) przez 20 minut. Ostudź brownie przed pokrojeniem.
Polecane przepisyCiasto czekoladowe – 10 minut w piekarnikuPrzepis na ciasteczka browniesBrownies mocno czekoladowe z dyniąMuffiny brownies z masłem arachidowymCzekoladowo serowe brownie z masłem orzechowym