Wykonanie

Znalazłam wspaniały przepis na pierożki z
ciasta francuskiego nadziewane
serem gruyere i posiekaną
pietruszką i od razu musiałam go wypróbować.Lubię piec pierogi wszelkiego rodzaju, ale nie zawsze mam czas na zrobienie ciasta. Czasami trzeba sobie ułatwić życie i iść na skróty.
Ciasto francuskie jest moją nieodzowną pomocą w kuchni. Zawsze znajdzie się jakieś opakowanie w lodówce.Z
ciasta francuskiego można piec pyszne pierożki o różnych rozmiarach i kształtach, wypełnione dosłownie wszystkim co akurat mamy w spiżarni. Smaczna, mała pokusa, który zmieści się w ustach za jednym podejściem. Idealna na bufetowe meny i bardzo ceniona przez gości.Składniki:20 sztuk1arkusz
ciasta francuskiego, około 150 gramów1
jajko1 szczypta
soli1 szczypta
pieprzu cayenne2 łyżki posiekanej świeżej
natki pietruszki,15 g
masła, roztopionego50 g
startego sera, najlepiej gruyereWykonanie:Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wytnij z ciasta okrągłe placuszki o średnicy 8 cm .Roztop
masło i wymieszaj z tartym
serem, posiekaną
natką pietruszki i
jajkiem.Dopraw farsz
solą i
pieprzem cayenne.Na środek każdego placuszka połóż 1 łyżeczkę masy serowej. Zwilżyj brzegi
wodą, złóż na pół i przyciśnij.Posmaruj pierożki roztrzepanym
jajkiem i piecz przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Polecane przepisy
Drożdżowe pierogi ze świątecznych resztekPierożki francuskie z resztek obiadowychPierogi
drożdżowe z
szynką,
pieczarkami i
paprykąSzybka przekąska z obiadowych resztekZimna przekąska z
krewetek