ßßß Cookit - przepis na Pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem

Pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem

nazwa

Wykonanie

Znalazłam wspaniały przepis na pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem gruyere i posiekaną pietruszką i od razu musiałam go wypróbować.
Lubię piec pierogi wszelkiego rodzaju, ale nie zawsze mam czas na zrobienie ciasta. Czasami trzeba sobie ułatwić życie i iść na skróty. Ciasto francuskie jest moją nieodzowną pomocą w kuchni. Zawsze znajdzie się jakieś opakowanie w lodówce.
Z ciasta francuskiego można piec pyszne pierożki o różnych rozmiarach i kształtach, wypełnione dosłownie wszystkim co akurat mamy w spiżarni. Smaczna, mała pokusa, który zmieści się w ustach za jednym podejściem. Idealna na bufetowe meny i bardzo ceniona przez gości.
Składniki:
20 sztuk
1arkusz ciasta francuskiego, około 150 gramów
1 jajko
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
15 g masła, roztopionego
50 g startego sera, najlepiej gruyere
Wykonanie:
Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wytnij z ciasta okrągłe placuszki o średnicy 8 cm .
Roztop masło i wymieszaj z tartym serem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem.
Dopraw farsz solą i pieprzem cayenne.
Na środek każdego placuszka połóż 1 łyżeczkę masy serowej. Zwilżyj brzegi wodą, złóż na pół i przyciśnij.
Posmaruj pierożki roztrzepanym jajkiem i piecz przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Polecane przepisy
Drożdżowe pierogi ze świątecznych resztek
Pierożki francuskie z resztek obiadowych
Pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i papryką
Szybka przekąska z obiadowych resztek
Zimna przekąska z krewetek
Źródło:http://codojedzenia.pl/pierozki-z-ciasta-francuskiego-nadziewane-serem