ßßß Cookit - przepis na Tortilla z pieczarkami, szynką i serem

Tortilla z pieczarkami, szynką i serem

nazwa

Wykonanie

5 / 5(1 głos )
Tortilla pieczarkami, szynką i serem to przekąska, do której będziecie wracać. Polecam podawać ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ostrych sosów – pycha! Tortillę najlepiej przygotowywać na patelni grillowej lub w opiekaczu czy grillu elektrycznym, aby nabrała charakterystycznego wyglądu. Jednak na klasycznej patelni też się przecież uda! 🙂 Do tortilli możecie dokładać dowolne dodatki i modyfikować przepis wedle gustów. Spróbujcie także poniższych przepisów z wykorzystaniem tortilli. Smacznego!
Zobacz też:
Tortilla z kurczakiem i kiełkami
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków
Wrapy z kurczakiem – zdrowy lunchbox
Quesadilla z kurczakiem
Porcji: 8
Składniki
4 tortille
kilka plasterków szynki
2 garście startego sera żółtego
kilka gałązek natki pietruszki
250 g pieczarek
mała cebula
łyżka masła
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Przepis
1
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki - smażymy do momentu, aż woda całkowicie odparuje z grzybów. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
2
Dwa placki tortilli posypujemy połową startego sera, następnie kładziemy na tortille szynkę i pieczarki, posypujemy natką pietruszki i pozostałym serem. Sera musi być sporo, aby całość po podgrzaniu się skleiła. Całość przykrywamy pozostałymi plackami tortilli.
3
Patelnię zwykłą/grillową podgrzewamy na sucho. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy na nią wcześniej złożone tortille. Po kilku minutach górną tortillę mocno przyciskamy, aby obie się ze sobą skleiły.
4
Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej ostrymi.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/09/tortilla-z-pieczarkami-szynka-i-serem