Wykonanie
5 / 5(1 głos )Tortilla
pieczarkami,
szynką i
serem to przekąska, do której będziecie wracać. Polecam podawać ją z dodatkiem
jogurtu naturalnego oraz ostrych
sosów – pycha! Tortillę najlepiej przygotowywać na patelni grillowej lub w opiekaczu czy grillu elektrycznym, aby nabrała charakterystycznego wyglądu. Jednak na klasycznej patelni też się przecież uda! 🙂 Do tortilli możecie dokładać dowolne dodatki i modyfikować przepis wedle gustów. Spróbujcie także poniższych przepisów z wykorzystaniem tortilli. Smacznego!Zobacz też:Tortilla z
kurczakiem i
kiełkamiWrapy piknikowe z pastami z kremowych
serkówWrapy z
kurczakiem – zdrowy lunchboxQuesadilla z
kurczakiemPorcji: 8Składniki4 tortillekilka plasterków
szynki2 garście
startego sera żółtegokilka gałązek
natki pietruszki250 g
pieczarekmała
cebulałyżka
masłaszczypta
słodkiej paprykisól i
pieprz do smakuPrzepis1
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, smażymy
cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy
pieczarki - smażymy do momentu, aż
woda całkowicie odparuje z
grzybów. Doprawiamy
słodką papryką,
solą i
pieprzem.2Dwa placki tortilli posypujemy połową
startego sera, następnie kładziemy na tortille
szynkę i
pieczarki, posypujemy
natką pietruszki i pozostałym
serem.
Sera musi być sporo, aby całość po podgrzaniu się skleiła. Całość przykrywamy pozostałymi plackami tortilli.3Patelnię zwykłą/grillową podgrzewamy na sucho. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy na nią wcześniej złożone tortille. Po kilku minutach górną tortillę mocno przyciskamy, aby obie się ze sobą skleiły.4Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej
ostrymi.


