Lubimy łososia w każdej postaci. Dzisiejszy przepis to łosoś smażony w sezamie podany ze szpinakowymi nudlami. Obiad z łososiem to szybki obiad. Wystarczy go marynować przez godzinę, chyba ze masz czas to i dłużej. Będzie jeszcze bardziej aromatyczny.Łososia obtoczyłam z sezamie, a że właśnie miałam biały i czarny sezam,użyłam oba. Marynatę z łososia dodałam do nudli i stąd ich ciemniejszy kolor. Same nudle połączyłam z lekko podsmażonym świeżym szpinakiem. Świetna kompozycja, bardzo polecam.Sk ł adniki:5 porcji500-600 g łososia, filet4 łyżki jasnego sosu sojowego2łyżki oleju sezamowego3 łyżki soku z limonki3 łyżki miodupieprz do smaku3 łyżki bialego sezamu3 łyżki czrnego sezamu250 nudli jajecznych200 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki1 cebula, pokrojona w piórka1 łyżka olejuWykonanie:Przygotuj marynatę i wymieszaj z łososiem. Marynuj łososia najmniej przez godzinę po czym obtocz w sezamie i usmaż na patelni na oleju.Ugotuj nudle i odcedź.Zrumień cebulę i czosnek lekko na oleju. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak straci na jędrności, wtedy dodaj nudle i marynatę z łososia.Podaj smażonego łososia ułożonego na nudlach. Udekoruj czerwona papryka.Polecane przepisySzybki obiad – łosoś w sosie mirimUdka z kurczaka w pomarańczachNiedzielny obiadNa ostro i slodkoKurczak marynowany w tandoori z grila