Wykonanie
Witam serdecznie. Wreszcie dzisiaj się przejaśniło u nas. Zrobiłam całkiem niezłą rundkę na rowerze, po prostu nie chciało mi się siedzieć w domu. Rano naszła mnie ochota na marshmallows. Mam mój wypróbowany przepis na marshmallows. Dzisiaj wykorzystując ten przepis zrobiłam marshmallows w wersji świątecznej czekoladowej, które smakowały prawie jak ptasie mleczko. To mój kolejny przepis na świąteczne
słodycze bez pieczenia, który bardzo lubię robić. Nie ma jak domowe marshmallows z
kubkiem gorącej
czekolady!

Składniki: na blaszkę o rozmiarach 20 cm x 25 cm½ l
cukru1 łyżka płynnej glukozy300 ml
wody25 g
żelatyny napęczniałej w 100 ml zimnej
wody3
białkakilka łyżek
cukru i
ziemniaczanej mąki, pół na pół100 g
czekolady rozpuszczonej w 2 łyżkach
śmietanki
Cukier,
wodę i glukozę zagotuj. Zanurz kuchenny termometr i gotuj
syrop tak długo aż zalewa będzie miała temperaturę127ºC. W
między czasie rozpuść
czekoladę ze
śmietanką i namocz
żelatynę. Kiedy
żelatyna już napęcznieje dodaj do gorącego
syropu. Ubij
białka na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij wlewać
syrop małym strumieniem. Ubijaj cały czas. Kiedy masa będzie lśniąca i gęsta dodaj rozpuszczoną
czekoladą. Zamieszaj jedynie 3
razy, aby powstał marmurkowy efekt. Blaszkę wyłóż folią, którą następnie wysyp
cukrem pudrem wymieszanym z
mąką. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Pozostaw do zastygnięcia na około 6 godzin. Odwróć blaszkę do góry nogami. Oderwij folię folię i pokrój zastygniętą masę na kwadratowe marshmallows. Smacznego!Polecane przepisyPrzepis miesiąca – świąteczne
słodycze bez pieczeniaKulki
czekoladowo owsianePyszny deser na sobotni wieczór
Pomarańczowy budyń na deserDeser
gino