ßßß Cookit - przepis na brzoskwiniowy mus w polewie z białej czekolady

brzoskwiniowy mus w polewie z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

O musach owocowych myślałem już od dawna. Obiecywałem sobie, że kiedyś zrobię. I w końcu przyszedł ten czas, kiedy zrobiłem dosyć prosty i niesamowicie delikatny deser z owoców. Trafiło na zimę, bo tak bardzo brakuje mi tych letnich owoców. Na szczęście można ostatnią deską ratunku są przetwory i owoce pozamykane szczelnie w słoikach, które można wykorzystać właśnie zimą. Ten deser tak mi się spodobał, że chyba przygotuję jeszcze jakieś inne :)
mus (4 porcje):
250 g miąższu z brzoskwini
150 ml kremówki 30%
3-4 łyżki zimnej wody
20 g żelatyny
60 ml wody
30 g cukru
1 białko
Wodę umieścić w rondlu, zagotować i odstawić. Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia na ok. 2 minuty. Po tym czasie żelatynę przełożyć do rondla z ciepłą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus z brzoskwini zmiksować blenderem, dodać wodę z żelatyną i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i odstawić. Białko ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać stopniowo mus połączony z żelatyną. Nadal mieszając dodawać stopniowo ubitą kremówkę. Gotowy mus przełożyć do kokilek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 6 godzin. Aby łatwiej wyjąć deser z kokilek, foremki umieścić na chwilę w garnku z ciepłą wodą, następnie odwrócić dnem i wyłożyć na talerz.
polewa:
100 ml kremówki 30%
9 kostek białej czekolady
2 łyżeczki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu prawie do wrzenia (nie gotować), dodać kawałki czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać deser, wstawić do lodówki na 15 minut. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/01/brzoskwiniowy-mus-w-polewie-z-biaej.html