Wykonanie

O musach
owocowych myślałem już od dawna. Obiecywałem sobie, że kiedyś zrobię. I w końcu przyszedł ten czas, kiedy zrobiłem dosyć prosty i niesamowicie delikatny deser z
owoców. Trafiło na zimę, bo tak bardzo brakuje mi tych letnich
owoców. Na szczęście można ostatnią deską ratunku są
przetwory i
owoce pozamykane szczelnie w słoikach, które można wykorzystać właśnie zimą. Ten deser tak mi się spodobał, że chyba przygotuję jeszcze jakieś inne :)mus (4 porcje):250 g miąższu z
brzoskwini150 ml
kremówki 30%3-4 łyżki zimnej
wody20 g
żelatyny60 ml
wody30 g
cukru1
białkoWodę umieścić w rondlu, zagotować i odstawić.
Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej
wody, odstawić do napęcznienia na ok. 2 minuty. Po tym czasie
żelatynę przełożyć do rondla z ciepłą
wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus z
brzoskwini zmiksować blenderem, dodać
wodę z
żelatyną i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i odstawić.
Białko ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać stopniowo mus połączony z
żelatyną. Nadal mieszając dodawać stopniowo ubitą kremówkę. Gotowy mus przełożyć do kokilek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 6 godzin. Aby łatwiej wyjąć deser z kokilek, foremki umieścić na chwilę w garnku z ciepłą
wodą, następnie odwrócić dnem i wyłożyć na talerz.polewa:100 ml
kremówki 30%9 kostek
białej czekolady2 łyżeczki zimnej
wody2 łyżeczki
żelatynyŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu prawie do wrzenia (nie gotować), dodać kawałki
czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać
żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać deser, wstawić do lodówki na 15 minut. Podawać.Smacznego! :)

