Wykonanie

Pianki marshmallows, super do gorącej
czekolady, z okazji zbliżających się Mikołajek i Świąt Bożego Narodzenia mogą być drobnym prezentem dla
bliskich Nam osób.Składniki:180 ml
wody2 łyżki
żelatyny1,5 szklanki
cukru (na mój gust wyszły za słodkie więc można trochę zmniejszyć jego ilość)160 ml bardzo zimnej
wody (można rozpuścić kostki
lodu w niewielkiej ilości
wody jeżeli nie zdążyliśmy jej mocno schłodzić)
olejek zapachowy (u mnie
śmietankowy)barwnik (ja miałam kilka łyżeczek gotowanych
śliwek- nie chciałam dodawać sztucznych, można wsypać
cynamon np. jak ktoś lubi)
mąka ziemniaczanacynamonPrzygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w misie miksera w lodowatej wodzie (160 ml), mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakiś czas do lodówki , szykujemy garnek z podwójnym dnem wlewamy
wodę (tu 180 ml) i powoli dosypujemy
cukier cały czas mieszając najlepiej robić to partiami, (szykujemy sobie w ten sposób
syrop cukrowy), jak pojawią się pierwsze bąbelki zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 15 minut, po tym czasie wyciągamy misę z
żelatyną wstawiamy do miksera i włączamy na niskich obrotach, powoli małym strumykiem wlewamy
syrop cukrowy i mieszamy ok. 20-25 minut, (ja zwiększałam czasem obroty na średnie (ale uwaga! płyn mocno chlapie więc zasłaniałam mikser ręcznikiem papierowym żeby nie robić bałaganu :-)), w czasie jak masa nam się
miesza szykujemy sobie formę keksową wykładamy ją papierem do wypieków, smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką ziemniaczaną, po upływie 25 minut masa powinna być już gęsta i biała, dodajemy barwnik (lub jak u mnie
śliwki i
cynamon) oraz wlewamy kilka kropelek
olejku śmietankowego. Przelewamy do formy przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano, wycinamy małymi wykrawaczkami do pierników pożądany wzorek. Ładnie wyglądają w małym ozdobnym słoiczku lub zapakowane w folię i przewiązane wstążeczką.