Wykonanie
Kolejna propozycja letniego ciasta. Bardzo szybkie do zrobienia, ze świetnym efektem. A pro po
owoców to już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie
owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu.SKŁADNIKI:
BEZA:6
białek250 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyWYPEŁNIENIE
BEZY:500 ml
śmietanki 36%łyżka
cukru5 kropelek
aromatu waniliowego100 g
owoców (można wykorzystać
owoce według uznania, ja wykorzystałam
poziomki,
maliny, kilka
borówek amerykańskich i
jagody)1,5 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni.
Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać
cukier ciągle ubijając. Dodać
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą
bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki
bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie
bitą śmietaną i
owocami.Przez 5 minut pieczemy
bezę w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy
bezę przez 90 minut.Po upieczeniu,
bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia.Myjemy
owoce i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy
żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie ubijamy
śmietankę, dodajemy
cukier, aromat i
żelatynę - wkładamy do lodówki.Gdy
beza będzie już ostudzona, do wnętrza
bezy przekładamy
bitą śmietanę i
owoce.Wkładamy do lodówki.