Wykonanie
Uwielbiam marcepan. Został mi kawałek ze świąt, więc postanowiłam go wykorzystać.
Czekoladki z wędzoną
śliwką i marcepanem w białej
czekoladzie to co prawda nie Top 10 najdroższych
czekoladek na świecie ale pyszne słodkości, które u mnie w domu poszły w mgnieniu oka.

Bardzo lubię domowe
czekoladki , a te ze
śliwką to przysmak z dzieciństwa. Pamiętam, że
śliwka w
czekoladzie, duża
czekoladka, ładnie zapakowana to była najlepsza nagroda za dobre stopnie w szkole. No cóż czasy się zmieniły, bo moje dzieci wolą cash, ale
czekoladki zwłaszcza te domowej roboty i tak jedzą ze smakiem.
Czekoladki z wędzoną
śliwką i marcepanem to wariant dla dorosłych, zawierają
alkohol. Madeira świetnie się komponuje ze
śliwką i marcepanem. Oto przepis.
Czekoladki z wędzoną
śliwką i marcepanemSkładniki: na 16
czekoladek250 g marcepanu o dużej zawartości
migdałów130 g
białej czekolady, u mnie
czekolada z
migdałami i
kokosem2 łyżki
rumu
Zetrzyj marcepan na tarce i wymieszaj z
rumem. Uformuj 16 kulek i w każdej umieść
śliwkę. Marcepan jest lepiący, dlatego zwilż dłonie
wodą, wtedy będzie ci łatwiej formować
czekoladki. Podsusz
czekoladki w temperaturze pokojowej, przez jakąś godzinę. Rozpuść
czekoladę i zanurz w niej marcepanowe kulki, ułóż na kratce do zastygnięcia.

Polecane przepisyMuffiny
dyniowe ze
śliwkamiKokosowa pannacotta z
ananasemJabłka pieczone tosca
Ciasteczka owsiane z
kardamonemSzybki i łatwy przepis na
ciasteczka