Wykonanie
500 ml kremówki200 g
białej czekolady250
mascarpone2 łyżeczki
żelatynyŚmietanę ubijam, dodaję rozpuszczoną w wodzie
żelatynę. (zalewam wcześniej zimną
wodą i odstawiam, jak napęcznieje to stawiam na garnek z gorącą
wodą,
wody daję więcej niż przewiduje norma to się farfocle w
bitej śmietanie nie robią). Dotego dodaję rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę białą i na końcu dodaję
mascarpone.A co do proporcji to
daję 500 ml
śmietanki + 250
mascarpone. Ale w wersji 1 l kremówki + 250 g
mascarpone też jest dobramasa. Jak nie dodajesz stabilizatora, to lepiej w proporcji 500+250, jak dodajesz fix albo
żelatynę to masa się super będzie trzymać niezależnie od ilości
mascarpone.
Cukier puder do smaku ile kto lubi, wiem że niektórzy nie dodają w ogóle.Czasem
daję cukier z prawdziwą
wanilią, wtedy fajnie wygląda ta masa z czarnymi kropeczkami. Ja lubię jeszcze wersję z
białą czekoladą, ale to już więcej zabawy, bo taką masę łatwo zwarzyć.chłodna miska! Ja ubijam
śmietanę w metalowej misce, albo garnku z grubym dnem to się super ubija. Nawet wkładam czasem do zamrażarki na parę minut przed ubiciem
Biszkopt rzucany z MW, masa
śmietanka z
mascarpone +frużelina
borówka + lentylki na wierzch i rurki z Buczka na bokiZawsze rozkładam robienie
torta na 3 dni - w pierwszy piekę
biszkopt, w drugi przekładam i "zdobię", 3 zjadam ;) A jeślirobię
truflowy, to on jest nawet lepszy, jak 2 dni poleży gotowy. Albo zdobić 3 dnianasączenie:
woda z sokiem z
cytryny,
herbata z
sokiem z cytrynymasa
mascarpone z nutellą:
Biszkopt kakaowy http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-kakaowy,-najlepszyDo tego 350g nutelli i 250g
mascarpone nasaczylam
wodą z
cytrynąChwilę zmiksować, schłodzone