ßßß




Składniki:Spód:100 g okrągłych biszkoptówMasa serowa:300 ml śmietany kremówki 30%250 g serka mascarpone1/2 cytryny2 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukru pudruGalaretka herbaciana:2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur2-3 łyżeczki żelatyny1/2 litra gorącej wody3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego1 łyżeczka soku z cytrynySposób przygotowania:Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.
Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia.
Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką.
Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy folię, kroimy i podajemy.
Po aromatyczne herbaty zapraszam do internetowego sklepu Klik znajdziecie tu duży wybór dla siebie.Smacznego!