Wykonanie
Wcale ich nie planowałam. Ale... naszła mnie ogromna ochota na gorącego pączka. Chodziły mi po głowie przez kilka dni, a kiedy w księgarni przez przypadek otworzyłam książkę James'a Martina, zgadnijcie, co tam było? No tak, przepis na pączki. Ponieważ usmażenie ich było mi z góry pisane, z ochotą zabrałam się do pracy. Teraz zwolennicy pączków z
kopy jajek niech przymkną oczy - w tym przepisie ich nie znajdziecie... (prawdopodobnie ucieszy to alergików). James Martin zapewniał, że warto na nie czekać. I rzeczywiście - są bardzo dobre, przypominają mi typowe angielskie pączki, jakie można dostać w cukierniach w UK. Spróbujcie sami!Składniki na 7 pączków:250 g
mąki pszennej chlebowejszczypta
soli40 g drobnego
cukru do wypieków25 g
masła, roztopionego i przestudzonego150 ml
wody20 g suchych
drożdży (tak, aż tyle) lub 40 g świeżych
drożdżyPonadto:
dżem do nadziania
olej do smażeniadrobny
cukier do obtoczenia
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną
mąką powierzchnię. Formować 65 gramowe pączki, układać na ściereczce, przykryć, pozostawić do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Lekko przestudzone nadziać
dżemem (rękawem cukierniczym ze specjalną tylką do nadziewania pączków).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować pączki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).