ßßß Cookit - przepis na Obtoczyć w drobnym cukrze.

Obtoczyć w drobnym cukrze.

nazwa

Wykonanie

Wcale ich nie planowałam. Ale... naszła mnie ogromna ochota na gorącego pączka. Chodziły mi po głowie przez kilka dni, a kiedy w księgarni przez przypadek otworzyłam książkę James'a Martina, zgadnijcie, co tam było? No tak, przepis na pączki. Ponieważ usmażenie ich było mi z góry pisane, z ochotą zabrałam się do pracy. Teraz zwolennicy pączków z kopy jajek niech przymkną oczy - w tym przepisie ich nie znajdziecie... (prawdopodobnie ucieszy to alergików). James Martin zapewniał, że warto na nie czekać. I rzeczywiście - są bardzo dobre, przypominają mi typowe angielskie pączki, jakie można dostać w cukierniach w UK. Spróbujcie sami!
Składniki na 7 pączków:
250 g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
40 g drobnego cukru do wypieków
25 g masła, roztopionego i przestudzonego
150 ml wody
20 g suchych drożdży (tak, aż tyle) lub 40 g świeżych drożdży
Ponadto:
dżem do nadziania
olej do smażenia
drobny cukier do obtoczenia
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Formować 65 gramowe pączki, układać na ściereczce, przykryć, pozostawić do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Lekko przestudzone nadziać dżemem (rękawem cukierniczym ze specjalną tylką do nadziewania pączków).
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować pączki. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-przepis-iii