Wykonanie
Dzisiaj chciałam napisać kilka słów o miodzie. Jak wiemy jest to jeden z polecanych środków spożywczych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jednakże
miód wpływa nie tylko na wzmocnienie naszej odporności, ale ma szereg innych korzystnych dla nas działań.

Co kryje w sobie miód?wartość kaloryczna 100 g
miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Zatem oprócz korzystnego działania nadmierne spożywanie
miodu może, wraz z innymi błędnymi nawykami w naszym żywieniu, przyczyniać się do powstawania nadwagi. Jednak też, bez przesady ;) wszystko w granicach rozsądku.
cukry proste w tym glukozę i fruktozę, ok. 75℅kwasy organiczne: głównie
jabłkowy,
cytrynowy,
mlekowy, glukonowy, mrówkowy,szczawiowy, ok. 1℅enzymy: amylaza, inwertaza, oksydaza glukozy, lizozym, katalaza
białka: globulin, albuminwitaminy: A, B₁, B₂, C, PPmikroelementy: fosfor, potas, żelazo, magnez, wapńJak wpływa na nasz organizm?Wpływa na poprawę naszej odporności, zwłaszcza przy zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, dzięki powstającemu nadtlenkowi wodoru. Również bakteriostatyczne działanie
miodu wywołane jest przez wysokie ciśnienie osmotyczne oraz działania
olejków eterycznych i flawonoidówDostarcza energii zwłaszcza dla osób intensywnie ćwiczących i pracujących fizycznieObecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie
krwiDziała ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci dzięki zawartej cholinie
Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek
krwi i hemoglobinyIle dziennie powinniśmy jeść miodu?Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennieDzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g
miodu dziennieNie należy podawać
miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić (bardzo rzadkie przypadki) do zachorowania na botulizm dziecięcyDla dorosłych zalecana dawka lecznicza podczas przeziębienia to dwie szklanki
wody na około 15ml
miodu (łyżka stołowa) – 5
razy dziennie. Łącznie nie powinna przekraczać 150ml
miodu na dzień.Optymalnie dla dorosłych to około 40-50 g (2 łyżki stołowe)
miodu dziennie. Czyli do
herbaty 1-2 łyżeczki 2
razy dziennie JKrystalizacja
miodu.Krystalizacja
miodu jest zjawiskiem naturalnym i zachodzi w każdym prawdziwym miodzie. Zatem jeśli chcecie kupić
miód w sklepie, to zwróćcie uwagę jaka jest jego konsystencja. Czas krystalizacji jest różny dla różnych
miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego
miód został wyprodukowany. Również dojrzałość
miodu wpływa na jego konsystencję.Krystalizacja
miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.Zatem pamiętajmy, że prawdziwy
miód jeśli będzie kupowany jesienią lub zimą, czy też wczesną wiosną nie koniecznie będzie miał konsystencję lejącą. Świeży
miód krótko po jego zebraniu od pszczół jest lejący, ale niektóre
miody już po kilku tygodniach zaczynają gęstnieć.W jakiej temperaturze można rozpuszczać miód?Optymalna temperatura, w której przyrządzamy
miód w celach leczniczych, nie powinna przekraczać 45°C. Zatem do gorącej
herbaty NIE DAJEMY
MIODU.Aby uzyskać jak najlepszy efekt, zaleca się rozpuścić jedną łyżeczkę stołową
miodu w ciepłej wodzie (pół szklanki) i pozostawić na około 10-12 godzin.Rodzaje
miodów:Do rodzajów i właściwości poszczególnych
miodów odsyłam Was tutaj