Wykonanie
Robiłam już kilka
razy taki
miód , ale tym razem ciut inaczej..400-500 kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu)2 duże
cytryny1 1/2 litra
wody1 1/2 kg
cukruZ kwiatów mleczu usunąć zielone końcówki[ dość marudna robota , najlepiej jedną ręką trzymać kwiatek z tą zieloną końcówką a drugą wyrywać żółte
płatki] i rozłożyć na 2-3 godziny[ aby pozbyć się robaczków]. Wrzucić do garnka i zalać zimną, przegotowana
wody i odstawić.Po kilku godzinach gotować przez ok. 15 minut, dodając na koniec plastry
cytryny.Odstawić pod przykryciem na 24 godziny.Po tym czasie odcedzić i wycisnąć, a do otrzymanego soku dodać
cukru i gotować przez około 1 godzinę.Gorący
syrop wlać do wyparzonych słoiczków.Zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Przepis dodaję do akcji :