ßßß
Składniki:Kwiaty mlecza 1 litrCytryna 2 sztWoda 1 litrCukier 1 kgNiestety w tym roku nie zrobię własnego zapasu gdyż mlecze kwitną najintensywniej w maju i wtedy najlepiej jest je zebrać aby popełnić ten pyszny miód. Bardzo ważne jest też miejsce w którym będziemy zbierać kwiaty miejscach oddalonych od dróg i pól opryskiwanych pestycydami.
Bardzo ważne jest aby zbierać kwiaty mniszka lekarskiego w słoneczny dzień i najlepiej przed południem gdyż wtedy są najbardziej otwarte i mają najwięcej smaku i aromatu. Zebrane kwiaty trzeba koniecznie ułożyć na papierze tak aby wszystkie robaczki i inne polne żyjątka miały szanse je opuścić. A potem kwiaty trzeba umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez około piętnaście minut a następnie przenieść w chłodne miejsce. Po upływie doby wywar odcedzamy dodajemy sok z cytryny i cukier i gotujemy na bardzo powolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji miodu. Trwa to kilka godzin więc musimy uzbroić się w cierpliwość. Potem wystarczy przelać miód do słoiczków i przechowywać w domowej spiżarni.Miód ten można stosować jako środek wspomagający leczenie ale też z powodzeniem można nim słodzić herbatę, letnią lemoniadę i wszelkie desery. Jest doskonałym zamiennikiem miodu naturalnego dla tych którzy są uczuleni ( upewnijcie się jednak że nie macie też alergii na pyłek mniszka lekarskiego).Mi najbardziej smakuje jako dodatek do białego sera, który sama robię ( przepis znajdziecie tu) oraz jako dodatek do śniadaniowego jogurtu. Na patelni prażę pestki dyni, słonecznika i biały sezam a kiedy są już złociste i chrupiące dodaję na gorącą patelnię łyżeczkę miodu z mleczu uzyskując tym samy coś pomiędzy musli a sezamkiem. Jest to pyszny dodatek do mojego domowego jogurtu naturalnego z owocami który lubię jeść na śniadanie.Niestety muszę mój miód z mleczu oszczędzać bo dostałam tylko jeden słoiczek ale w przyszłym roku w maju nie odpuszczę sobie i z pewnością zrobię własny zapas.